Controlling Akadémia – akkor és most

A Controlling Akadémia oktatói
2012. július 19.

Forradalmat akarok Crotonville-ben – mondta Jack Welch, a GE legendás hírű vezetője 1981-ben, amikor elkezdte a világcég átformálását, a részvényesi értéket helyezve a középpontba. Crotonville a GE saját menedzsment akadémiája, s létrehozásakor, 1956-ban az akkori vezérigazgató, Ralph Cordiner is az éppen elkezdett átszervezés sikerének zálogát látta benne. Decentralizálni akarta a szervezetet egy tanácsadó segítségével, de hamar átlátta, hogy a legjobb terveket sem tudja átültetni a gyakorlatba, ha nincsenek felkészült menedzserei. Márpedig nem voltak, tehát ki kellett képeznie őket. Ugyanezt ismerte fel Welch, akinek vállalatvezetési filozófiáját jól jellemzi a tőle származó idézet: „Változtass, mielőtt rákényszerülsz” (Change before you have to). Ր a GE középvezetőit is beültette az iskolapadba.

Multinacionális vállalatok megengedhetik maguknak, hogy saját menedzsment akadémiát tartsanak fenn, de mit tehet a többi cég? Nekik is szükségük van a folyamatos változásra a versenyképességük megőrzése/javítása érdekében, s ez csak felkészült menedzserekkel lehetséges. Nem elég elhívni egy tanácsadót, mert a tanácsadás akkor eredményes, ha beépül a folyamatokba, ez pedig csak akkor történik meg, ha eléri az embereket, és meg tudja változtatni a mindennapi szokásaikat. Hiába csinálunk felül bármit, ha lent nem változik semmi. Hiba tehát, ha a tanácsadótól csak javaslatokat és dokumentumok „leszállítását” várják el. A változtatásokat a munkavállalók maguk végzik el, s ehhez nekik oktatásra és mindennapi támogatásra is szükségük van.

A változásnak három pillére van: oktatás, tanácsadás, coaching. Jó hír, hogy ez az elv kezd gyakorlattá válni. Az IFUA Horváth & Partners már 1981-es megalakulása óta foglalkozik képzéssel is, s 1993-ban e célból megalapította Budapesten a Controlling Akadémiát. A Horváth-csoport németországi tagja 17 éve működteti Stuttgartban a Horváth-Controller-Kolleg-et, 2010 óta közösen az EBS Business Schoollal. A Roland Berger februárban nyitotta meg iskoláját (School of Strategy and Economics) Münchenben, még az idén követi ezt a pekingi, majd jövőre a berlini campus, s a McKinsey is várja az ügyfeleit müncheni akadémiáján. Nem kell már tehát Crotonville-ig menni.

Mi minden történt az elmúlt években a Controlling Akadémián? Összehasonlítottuk a most ősszel induló, 40. kurzust a 2002 őszén tartott huszadikkal.

Nos, a legfőbb változások dióhéjban:

  • 2003-ban megszereztük (majd 2008-ban sikeresen megújítottuk) a rangos európai controlling szervezet, az International Group of Controlling akkreditációját, mely a minőség egyik biztosítéka: a tanfolyam elvégzésével a résztvevők ugyanolyan felkészültek lehetnek, mint európai kollégáik.
  • A tematikát tekintve a legnagyobb változás, hogy a korábban speciális controlling témaköröket felölelő 5. lépcső 2004.óta teljes egészében a beszámolással foglalkozik. Az oktatott témaköröket tekintve – ezen túlmenően – nincs lényeges eltérés, lépcsők közötti kisebb átrendeződésektől eltekintve.
  • Lényegesen megújult a képzési módszertan az évek során: a frontális jellegű, „iskolapados” oktatást lépcsőről lépcsőre, évről-évre váltottuk fel élvezetesebb tanulási élményt nyújtó elemekkel: videós esettanulmánnyal (4. lépcső), kommunikációs tréninggel (5. lépcső) és üzleti szimulációs társasjátékokkal (1.,2.,3. lépcsők). Különböző képzésmódszertani felmérések és kutatások szerint a legnagyobb újdonságot jelentő üzleti játékok alkalmazása hatékonyabb tudásszerzést és mélyebb, tartósabb ismereteket eredményez. A CA-résztvevők visszajelzései ezt teljes mértékben alátámasztják: az üzleti játékok nagy népszerűségnek örvendenek.

 

További részletes információk a képzésről »

Cimkék: , , , , , , , ,