IASB – Változatok eredményszámításra

Buda Szabolcs
2005. április 01.

Az IASB bizottságokban folyamatosan dolgoznak a beszámoló rendszerek egységesítésén és megújításán. Céljuk az, hogy a befektetők egyértelműen képesek legyenek értékelni a menedzsment teljesítményét és – a jövő kilátásaira figyelve – a vállalat potenciálját. Ez a beszámolók múltat kimutató szemléletétől a jövő felé való fordulást jelzi. Meg akarják különböztetni a „folyó működés” eredményét a vagyonelemek értékesítéséből származó bevételek és eredmények torzító hatásától. Ez biztosan jó a számvitel művelőinek, de alighanem többlet munkát okoz majd a controllereknek!
De hogyan is képzelik az IASB-nél az új eredményszámítás levezetését? Jelen írás egy, a Controlling Világ márciusi számában ajánlott cikk összefoglalója – kiegészítve az előzmények áttekintésével.

A szerző, Buda Szabolcs: tanácsadó, controlling-szakértő. Másfél évtizede foglalkozik szervezeti controlling, illetve vezetői információs és informatikai rendszerek kialakításával, valamint üzleti folyamatok modellezésével. A Magyar Controlling Egyesület alapító tagja.
e-Mail: buda.szabolcs@startadsl.hu

Cimkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,