Controlling az agrárium vállalatainak gyakorlatában

Hanyecz Lajos, Dr.
2003. február 01.

A mezőgazdasági üzem sajátossága, hogy természeti környezetben, biológiai eszközökkel, igen magas kockázattal termel ki és állít elő értéket. Ebben az ágazatban a piaci kényszer, illetve a vezetői elhatározás még nem olyan elterjedt és markáns a tudatos- és módszeres irányítás, a controlling alkalmazására, mint más ágazatokban.
A cikk átfogó képet és statisztikai elemzést-értékelést nyújt abban, hogy a dél-dunántúli régió üzemei milyen eszközöket és módszereket, illetve megoldásokat alkalmaznak az irányítási munkában.
A felmérés készítői három fő területre koncentráltak: 1. a vállalati, üzleti tervezés, 2. költséggazdálkodás, költségelszámolás, 3. jelentési, beszámolási rendszer. A kutatás eredményeképpen részletes képpel rendelkezhetünk az említett alrendszerek helyzetét, hiányosságait, problémáit, az irányítási rendszer működésében betöltött szerepüket illetően, valamint kirajzolódnak fejlesztésük irányai, lehetőségei is.

A szerző, Dr. Hanyecz Lajos egyetemi docens, a közgazdaságtudomány kandidátusa, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar – Agrár-, Környezet- és Regionális-gazdaságtan tanszékének oktatója.

Cimkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,