Interjú Prof. Dr. Horváth Péterrel: Az IT stratégia a sikeres informatikai controlling előfeltétele

IM Information Management & Consulting
2005. március 01.

Bár egyre több vállalat ismeri fel az informatikai controlling jelentőségét nem könnyű az új tevékenységet elhelyezni a vállalati környezetben. Az első és legfontosabb kérdés talán, hogy miként is lehet IT controllinggal foglalkozni, ha nincs a vállalatnak informatikai stratégiája vagy az nem kellően egyértelmű, világos?
A stratégiai célok teljesülésének visszamérése vagy a stratégiából levezetett középtávú, illetve éves terv a controlling tevékenység kiinduló pontja. Természetesen ettől még az operatív controlling számos funkciója működhetne az informatikára vonatkozóan is, de nem könnyű úgy kialakítani a terület vezetői számviteli rendszerét, belső teljesítmény elszámolását, hogy nem tudjuk például azt, mi is a célunk az informatikai költségek tovább terhelésével.
A másik izgalmas kérdés, hogy ha már sikerült elfogadtatni az informatikai controlling mint funkció létjogosultságát, akkor hol is e funkció helye a szervezetben? Az IFUA informatikai szervezetekre vonatkozó módszertana szerint az informatikai controlling (adódóan a controller küldetéséből) a CIO szervezet elengedhetetlen része, nem célszerű azt más szervezeti egységhez rendelni.
A fenti kérdésekről, illetve az informatikai controlling kialakítását akadályozó tényezőkről olvashatnak a neves német informatikai magazin – IM Information Management & Consulting – cégünk alapítójával Prof. Dr. Horváth Péterrel készített interjújában.

További módszertani ismeretek, gyakorlati megoldások az informatikai stratégia, szervezet, controlling témaköréban elérhetőek: Kerekes Antaltól, az IFUA Horváth & Partners Kft. vezető tanácsadójától, az IT stratégia és IT controlling terület szakértőjétől.
e-Mail: antal.kerekes@ifua.hu

Cimkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,